Většina lidí nechce referendum o odchodu z EU© zpravy.aktualne.cz

Většina lidí nechce referendum o odchodu z EU

, 6 novinky, 3 zhlédnutí

Většina lidí v České republice nadále nechce referendum o odchodu země z Evropské unie, zjistil prosincový průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). V průzkumu mezi 30. listopadem a 11. prosincem odpovídalo 1034 lidí ve věku od 15 let.

Dopady brexitu na Británii, EU i ČR Češi očekávají nejčastěji nepříznivé, příznivý vliv předpokládají nejvíc pro Británii. Proti vyhlášení referenda se v průzkumu vyjádřilo 54 procent lidí, loni v únoru to bylo 55 procent. Pro referendum se vyslovilo 30 procent, o dva procentní body víc než loni. Zbytek dotázaných zvolil možnost nevím. Nesouhlas s referendem roste se vzděláním lidí a jejich životní úrovní, nejsilnější je ve skupině lidí mezi 20 a 29 roky. Souhlas s referendem se naproti tomu zvyšuje zároveň s věkem dotázaných.

V případném referendu o odchodu z EU by v prosinci bylo pro 21 procent lidí v ČR, proti 45 procent. Další by se nezúčastnili nebo nevědí, jak by hlasovali. Loni v únoru pro opuštění Unie byla pětina dotázaných, proti 51 procent.