Venezuelské bezpečnostní složky nezákonně zabily tisíce mladých mužů, uvedla komisařka OSN3Foto© zpravy.aktualne.cz

Venezuelské bezpečnostní složky nezákonně zabily tisíce mladých mužů, uvedla komisařka OSN

, 6 novinky, 3 zhlédnutí

ŽENEVA/CARACAS Při snaze o neutralizaci politických oponentů prezidenta Nicoláse Madura venezuelské bezpečnostní složky nezákonně zabily tisíce mladých mužů. K tělům některých z nich nastražily zbraně či drogy a manipulovaly s důkazy, aby se zdálo, že se bránili zatčení. Ve zprávě, která byla zveřejněna tento čtvrtek to uvedla Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová. V pátek má svoje zjištění představit Radě OSN pro lidská práva.

Podle údajů venezuelské vlády policie zastřelila v loňském roce 5287 lidí, kteří se bránili zatčení. Od začátku letošního roku do 19. května to bylo 1569 lidí. Členové OSN tvrdí, že tato čísla jsou extrémně vysoká a že v mnoha těchto případech bezpečnostní složky zadržené nezákonně zabily, přičemž podobné praktiky provozují posledních deset let.

Podle zprávy bylo toto jednání, které nabíralo na intenzitě od roku 2016, součástí vládní strategie, jejímž cílem bylo neutralizovat, utlačovat a kriminalizovat politické oponenty a lidi, kteří byli kritičtí vůči Madurově režimu.