Vedeme závody ve zbrojení kvůli ochraně voleb, prohlásil šéf Facebooku© patria.cz

Vedeme závody ve zbrojení kvůli ochraně voleb, prohlásil šéf Facebooku

, 4 novinky, 2 zhlédnutí

Snaha zabránit zahraničním zásahům do průběhu voleb představuje "závody ve zbrojení" proti jistým zemím. V rozhovoru se zpravodajskou společností BBC to řekl šéf Facebooku Mark Zuckerberg. Přiznal, že při posledních prezidentských volbách v USA, které provázely ruské dezinformační operace, jeho sociální síť nebyla na vývoj připravena. "Integritu" nadcházejících voleb prý bude schopna ochránit.

"Země se budou nadále snažit vměšovat se a s těmito problémy se budeme setkávat," řekl Zuckerberg BBC, která v této souvislosti zmiňuje Rusko, Írán a Čínu. "Ale od roku 2016 jsme se hodně naučili a já pevně věřím, že budeme schopni ochránit integritu nadcházejících voleb," pokračoval zakladatel Facebooku.

V době minulých voleb podle něj byla stejnojmenná sociální síť "pozadu", pokud jde o boj proti vládami podporovaným snahám zasahovat do demokratických procesů v jiných zemích. Rok 2016 a konkrétně tehdejší předvolební kampaň v USA jsou v této souvislosti považovány za zlomovou událost, která naplno ukázala úskalí spojená s rolí sociálních sítí ve veřejné debatě. Pracovníci Facebooku i Twitteru od té doby pravidelně odstraňují sítě podvodných účtů a stránek, často s vazbami právě na Rusko a Írán.