SlunečnoPraha12°
Ve Španělsku vyhráli vládní socialisté premiéra Pedra Sáncheze© zpravy.aktualne.cz

Ve Španělsku vyhráli vládní socialisté premiéra Pedra Sáncheze

, 5 novinky, 8 zhlédnutí

Madrid Předběžné výsledky parlamentních voleb ve Španělsku potvrzují odhady u volebních místností a ukazují na nárůst pravice. Volby ale vyhráli vládní socialisté Pedra Sáncheze, který se stal premiérem loni v červnu po vyslovení nedůvěry vládě lidovců. Druzí skončili v pondělních volbách lidovci a třetí krajně pravicová strana Vox, která oproti dubnovým volbám získá zřejmě zhruba dvojnásobek křesel v dolní komoře parlamentu. Ani levicový, ani pravicový blok pravděpodobně ve volbách nezískal jasnou většinu.

Po sečtení 95 procent hlasů mají zatím socialisté 120 mandátů, dosud jich měli 123. Lidovci by měli podle těchto předběžných výsledků obsadit 88 křesel, zatímco dosud jich měli 66. Krajně pravicová strana Vox bude mít podle dosavadních výsledků 52 poslanců, od dubna jich měla 24. Druhá největší levicová aliance Unidas Podemos má zatím 26 křesel a středopravá Ciudadanos se propadla z 57 mandátů na 10.

Šéf lidovců Pablo Casado v pondělí prohlásil, že země už nemůže dále čekat na novou vládu. Neřekl však, zda nějak hodlá napomoci jejímu vzniku. Casado rovněž řekl, že Španělsku bude na základě výsledků pondělních voleb obtížnější vládnout. Jeho strana prý splní „svou povinnost“ a čeká na nejbližší krok socialistů Pedra Sáncheze.