Vaše digitální daň je diskriminační a může přinést odvetu proti českým exportérům, varují Američané3Foto© euro.cz

Vaše digitální daň je diskriminační a může přinést odvetu proti českým exportérům, varují Američané

, 8 novinky, 4 zhlédnutí

Americký velvyslanec v Česku Stephen King zaslal členům rozpočtového výboru české Poslanecké sněmovny dopis, ve kterém označil zvažovanou digitální daň za diskriminační. Podle webu iHned.cz King poslance varoval i před možným zavedením odvetných opatření ze strany USA. Daň, jejíž návrh sněmovní výbor projednává, by se vztahovala na velké internetové firmy v Česku. Týkat by se měla předních světových společností jako Google, Facebook, Amazon či Apple.

King v dopise českým poslancům označil sedmiprocentní sazbu za mimořádně vysokou, uvádí iHned.cz. „Navíc, jak jsem již sdělil předsedovi vlády panu Andreji Babišovi a dalším ministerským úředníkům, Spojené státy si ponechávají právo přijmout příslušná opatření na obranu našich inovačních firem, což by mohlo zahrnovat odvetná opatření,“ uvedl podle serveru King.

Rozpočtový výbor Sněmovny počátkem února projednávání návrhu na zavedení digitální daně přerušil, aby poslanci měli čas na podávání pozměňovacích návrhů. Vrátit by se k němu měl 18. března.