V Řeporyjích vznikl památník vlasovcům© ct24.ceskatelevize.cz

V Řeporyjích vznikl památník vlasovcům

, 8 novinky, 2 zhlédnutí

Praha - Vedení pražských Řeporyjí v čele se starostou Pavlem Novotným (ODS) dnes nechalo na řeporyjském náměstí instalovat pamětní desku připomínající padlé vojáky Ruské osvobozenecké armády, takzvané vlasovce. Vedle desky stojí umělecké dílo od sponzora, který si nepřeje být jmenován. Informaci serveru Seznam.cz ČTK potvrdil Novotný. Proti záměru zbudování pomníku se dříve ohradilo ruské velvyslanectví v Praze a ruská diplomacie.

Instalace se zúčastnil sám Novotný, podle kterého budou po dnešku práce hotové. Starosta uvedl, že uměleckou instalaci v podobě třímetrového kovového stožáru s drobnou plastikou na vrcholu radnice získala od "významného, ale neznámého autora". Plastika zhruba velikosti dlaně zobrazuje sovětský tank, na kterém leží německá vojenská helma.

Na pamětní desce je vyryt citát z knihy Souostroví gulag Alexandra Solženicyna "Zdali všichni Češi pak pochopili, kteří Rusové zachránili jejich město?" Další krátký text pak připomíná Pražské povstání a 300 vlasovců, kteří při něm padli.