V pátek přibylo v Česku 192 případů covidu, o pětinu méně než před týdnem© ct24.ceskatelevize.cz

V pátek přibylo v Česku 192 případů covidu, o pětinu méně než před týdnem

, 6 novinky, 5 zhlédnutí

Praha - V pátek přibylo v Česku 192 potvrzených případů nákazy koronavirem, což je zhruba o pětinu méně než před týdnem. Takzvané incidenční číslo, kterým se stát řídí při určování protiepidemických opatření, se nezměnilo. Zůstává k dnešku stejně jako v pátek na 14 nově potvrzených případech nákazy na každých 100.000 obyvatel. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. V pátek ale stoupl počet lidí hospitalizovaných s covidem-19 z 32 v předchozí pátek na 41.

Denní počty nově nakažených koronavirem začaly zhruba na přelomu června a července stoupat. Odborníci to tehdy dávali do souvislosti s šířením nakažlivější mutace koronaviru delta a větším šířením nákazy mezi mladými, méně proočkovanými lidmi. Nyní už ale posledních šest dní v řadě počty nových případů ve srovnání se stejnými dny předchozího týdne klesají.

V pátek se také snížil podíl potvrzených případů nemoci na počtu testovaných u nejpočetnější kategorie prováděných testů - preventivních a plošných. Klesl z 0,09 procenta za předchozí pátek na 0,06 procenta. U tzv. epidemiologické indikace testů, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, podíl pozitivních stagnoval na 0,2 procenta. Podíl potvrzených případů naopak stoupl u tzv. diagnostické indikace, kdy jsou již testováni třeba lidé vykazující příznaky, a to z 0,87 procenta na 0,97 procenta.