V čele klání demokratů v Nevadě je s náskokem Sanders3Foto© irozhlas.cz

V čele klání demokratů v Nevadě je s náskokem Sanders

, 7 novinky, 2 zhlédnutí

Las Vegas - Vermontský senátor Bernie Sanders podle předběžných výsledků jednoznačně zvítězil v americkém státě Nevada ve stranickém klání demokratů o nominaci na kandidaturu v prezidentských volbách. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž si Sanders upevnil pozici aktuálního lídra mezi demokratickými aspiranty na post šéfa Bílého domu. Další uchazeči o stranickou nominaci Joe Biden, Pete Buttigieg a Elizabeth Warrenová za ním skončili s velkým odstupem.

Po sečtení 22 procent volebních okrsků má Sanders podporu 47 procent delegátů. Druhé místo drží s 23 procenty bývalý viceprezident Joe Biden, který dlouho platil za favorita volebního klání. Třetí v pořadí Buttigieg, jenž je bývalým starostou města South Bend v Indianě, získal 13 procent a Senátorka za Massachusetts Warrenová devět procent hlasů. Čtyři procenta zatím bere podnikatel Tom Steyer, senátorka za Minnesotu Amy Klobucharová má ještě o procento méně.

"Dnes jde o historické vítězství, protože jsme zvítězili v nejvíce rozmanitém státě v Americe," uvedl Sanders v projevu, v němž se prohlásil vítězem. "Vyhrajeme, protože spojujeme náš národ ve vícerasovou a vícegenerační koalici," dodal levicový politik, který se označuje za socialistu. Učinil tak s odkazem na skutečnost, že Nevada byla prvním státem stranického klání demokratů s výrazným podílem černošského a hispánského obyvatelstva.