ZataženoPraha17°
Ústavní soud zrušil část usnesení zakazující maloobchodní prodej a poskytování služeb© ct24.ceskatelevize.cz

Ústavní soud zrušil část usnesení zakazující maloobchodní prodej a poskytování služeb

, 4 novinky, 5 zhlédnutí

Ústavní soud přijal pouze část stížnosti, většinou se nezabýval s odkazem na to, že pozbyla platnosti. I přes provedené úpravy ale zrušil bod vládního opatření, podle kterého „vláda s účinností ode dne 30. ledna 2021 od 00:00 hod. do dne 14. února 2021 do 23:59 hod. zakazuje maloobchodní prodej a prodej a poskytování služeb v provozovnách…“

Ústavní soud upozornil, že i přes nález se ihned maloobchodní prodej a služby neotevřou. Soud zrušil lednové usnesení, v platnosti je ale ještě vládní usnesení ze 14. února. Podle soudce ÚS Vojtěcha Šimíčka by se mělo jednat spíš o jakési vodítko, jak v budoucnu při vyhlašování restrikcí postupovat.

„Ústavní soud si je vědom okolnosti, že k publikaci tohoto nálezu, a tedy i k jeho vykonatelnosti vyhlášením ve Sbírce zákonů dojde až po uplynutí platnosti napadeného krizového opatření (14. 2. 2021). Jakkoliv je proto zřejmé, že v důsledku tohoto nálezu bezprostředně nedojde k otevření maloobchodního prodeje, Ústavní soud považuje závěry obsažené v odůvodnění tohoto nálezu za velmi zásadní, jelikož představují jakési memento pro případná další omezující opatření vlády,“ stojí v rozhodnutí soudu.