Ursula von der Leyen usedla do čela Evropské komise3Foto© idnes.cz

Ursula von der Leyen usedla do čela Evropské komise

, 6 novinky, 2 zhlédnutí

„Nemůže být lepší den pro začátek práce než dnešní výročí,“ prohlásila v neděli von der Leyenová, pro kterou byl první událostí ve funkci ceremoniál k desátému výročí lisabonské smlouvy. Tato reforma dřívější maastrichtské dohody poprvé zavedla termín Evropská unie a ustavila funkci předsedy ER nebo šéfa unijní diplomacie.

První žena v čele Evropské komise - Ursula von der Leyenová | Reuters

Smlouva podle nové předsedkyně EK posílila integraci EU a dala jí pevné základy. „Máme odpovědnost, abychom zanechali unii, která je silnější než ta, kterou jsme převzali,“ podotkla v neděli von der Leyenová k začínajícímu pětiletému období ve funkci. Odpovědnost za budoucí podobu Evropy ale podle ní nemají pouze lídři, ale i občané.

Von der Leyenovou jako předsedkyni EK potvrdila v létě jen těsná většina europoslanců, kteří pak neschválili trojici navržených komisařů, čímž se nástup nové unijní exekutivy zdržel o měsíc. Šéfka komise i proto nabídla Evropskému parlamentu (EP) větší vliv než její předchůdci, například při navrhování unijních norem, které má v pravomoci komise.