Ukrajina uzná zvláštní status povstaleckých zón v Luhanské i Doněcké oblasti, oznámil prezident Zelenskyj3Foto© zpravy.aktualne.cz

Ukrajina uzná zvláštní status povstaleckých zón v Luhanské i Doněcké oblasti, oznámil prezident Zelenskyj

, 7 novinky, 3 zhlédnutí

Kyjev se po delším váhání rozhodl přijmout takzvaný Steinmeierův plán nazvaný podle bývalého německého ministra zahraničí a nynějšího prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera. Plán počítá s uznáním zvláštního samosprávného statusu povstaleckých zón jak před volbami na území kontrolovaném separatisty, tak i po nich, pokud proběhnou demokraticky.

Uznání Steinmeierova plánu bylo jednou z podmínek Ruska pro uspořádání summitu normandské skupiny sdružující nejvyšší představitele Ukrajiny, Ruska, Německa a Francie. Další podmínkou bylo oddělení bojujících skupin na frontové linii ve vymezených oblastech. I o tomto bodě bylo dnes na jednání v běloruské metropoli Minsku údajně dosaženo dohody.

Zelenskyj na tiskové konferenci v Kyjevě prohlásil, že nový zákon o zvláštním statusu takzvaných „lidových republik“ na Donbasu by měl do konce letošního roku schválit parlament, kde má většinu prezidentská strana Sluha národa. Schvalování by měla předcházet „veřejná diskuse“, dodal prezident.