Tvrdá sankce pro ruský sport2Foto© idnes.cz

Tvrdá sankce pro ruský sport

, 6 novinky, 2 zhlédnutí

WADA potrestala Rusko kvůli pokračování dopingového skandálu, který zatím vyvrcholil zmanipulováním dat z moskevské laboratoře. Ty Rusové předali WADA letos v lednu. Rusko podle verdiktu nesmí na olympijských a paralympijských hrách a na světových šampionátech vystupovat pod svou vlajkou a se svou hymnou. Závodit budou smět jen ruští sportovci, kteří dokážou, že se systematickým dopingem v Rusku nemají nic společného.

Prezident Putin považuje vyloučení z OH za neoprávněné, protože WADA z ničeho neobvinila Ruský olympijský výbor. "A pokud proti němu nemá žádné stížnosti, tak by země měla vystupovat pod svou vlajkou. Znamená to, že v tomto ohledu rozhodnutí WADA porušilo olympijskou chartu. Máme všechny důvody k odvolání," řekl Putin po jednání s ukrajinským prezidentem Vladimirem Zelenským na summitu v Paříži.

Kritizoval, že WADA uplatnila princip kolektivní viny. "Jakýkoliv trest by měl být individuální, měl by být spojen s tím, co určitá osoba udělala. Trest nemůže být kolektivní a vztahovat se na lidi, kteří s těmi prohřešky nemají nic společného," doplnil. Z toho podle něj vyplývá, že trest WADA nebyl motivován zájmem o čistý sport. "Šlo o politické zájmy, které nemají nic společného se zájmy sportu nebo olympijského hnutí," prohlásil.