Turecko zaútočilo na Sýrii9Foto© zahranicni.ihned.cz

Turecko zaútočilo na Sýrii

, 21 novinky, 2 zhlédnutí

„Vyzýváme náš národ, všechny etnické skupiny, aby se v této historicky citlivé době všichni přesunuli do oblastí blízkých hranici s Tureckem a zapojili se do akcí odporu,” stojí ve výzvě kurdské administrativy. Kurdové v ní také vyzývají svět k odpovědnosti, protože občany severní Sýrii může „postihnout humanitární katastrofa”.

Turecko chce z pásu u svých hranic vytlačit Kurdy a vytvořit tam bezpečnou zónu, kam by přesunula část syrský uprchlíků. Turecko se rozhodlo spustit vojenskou operaci poté, co v neděli oznámil Bílý dům, že USA stáhnou své vojáky z míst, kde by se mohli dostat do střetu s Turky. Kurdové to chápou jako zradu spojence a pohrozili, že nebudou mít kapacitu ke střežení tisíců zajatců z Islámského státu (IS) protože budou potřebovat své lidi na boj proti Turkům.

Ředitel tiskového oddělení prezidentského úřadu Fahrettin Altun v příspěvku pro list The Washington Post, varoval, že invaze brzo začne: „Turecká armáda spolu se Svobodnou syrskou armádou brzy překročí turecko-syrskou hranici.” Turečtí vojáci s pomocí těžkých strojů už začali odstraňovat betonové části pohraničních zátarasů.