Trump zrušil zákaz cestování z Evropy, Biden ho ale chce zachovat2Foto© novinky.cz

Trump zrušil zákaz cestování z Evropy, Biden ho ale chce zachovat

, 10 novinky, 3 zhlédnutí

Končící americký prezident Donald Trump zrušil pro státy schengenského prostoru včetně Česka, Irsko, Velkou Británii a Brazílii zákaz cestování do Spojených států, která platí kvůli šíření koronaviru od loňského roku. V platnost by nařízení mělo vstoupit 26. ledna. Mluvčí Joea Bidena, který ve středu vystřídá Trumpa v prezidentském úřadu, ale uvedla, že nová administrativa žádná omezení mezinárodních cest rušit nehodlá.

Americký prezident Donald Trump | Foto: Tom Brenner | Zdroj: Reuters Bílý dům v úterý v prohlášení uvedl, že prezident Trump zrušil zákaz cestování do USA pro občany 26 členských zemí schengenského prostoru včetně Česka a také občany Irska, Británie a Brazílie. Nařízení má vstoupit v platnost 26. ledna, tedy ve stejný den, od kterého se budou muset všichni cestující do USA prokazovat před odletem negativním testem na virus SARS-CoV-2.

V prohlášení Bílý dům uvádí, že omezení pro občany Číny a Íránu zůstávají v platnosti. V době, kdy by mělo nařízení vstoupit v platnost, bude už ale americkým prezidentem demokrat Joe Biden.