Tornádo a bouře braly na jižní Moravě střechy i auta, je až 150 zraněných4Foto5Video© echo24.cz

Tornádo a bouře braly na jižní Moravě střechy i auta, je až 150 zraněných

, 55 novinky, 6 zhlédnutí

Brno - Jihomoravský kraj, především Břeclavsko s Hodonínskem dnes večer zasáhly velmi silné bouře s kroupami, které poničily domy, auta i zeleň. Objevil se vzdušný vír, zřejmě šlo o tornádo. Záchranáři evidují podle prvotních informací až 150 zraněných. Některé obce zůstaly odříznuté a evakuují lidi z poničených domů. Bez elektřiny je 32.000 míst. Kvůli spadlým elektrickým kabelům je neprůjezdná dálnice D2 nedaleko Břeclavi. V kraji pomáhají záchranné složky i z jiných krajů a států. Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) svolal krizový štáb.

Nejvíce postiženými obcemi jsou Moravská Nová Ves, Hrušky, Mikulčice a Lužice. V Moravské Nové Vsi zničila bouře podle starosty Marka Košuta snad stovkám domů. V místě jsou převrácená auta. Polovina obce Hrušky je podle místostarosty Marka Babisze prakticky srovnaná se zemí. V Lužicích podle místostarosty Jakuba Buchty je zasažená asi třetina obce a je nutná evakuace části lidí do sokolovny.

Mikulčice podle starostky Marty Otáhalové vypadají jako po válce. V Mikulčicích bouřka převrátila autobus, podle dostupných informací jsou čtyři zranění. Hejtman Grolich uvedl, že byl v v Moravské Nové Vsi, do Mikulčic se ani nedostal.