Tisíce lidí od rána čekaly před ČNB, aby získaly pamětní tisícikorunu3Foto© tyden.cz

Tisíce lidí od rána čekaly před ČNB, aby získaly pamětní tisícikorunu

, 10 novinky, 4 zhlédnutí

Tisíce lidí ve středu od časného rána přes mrazivé počasí čekaly ve frontě před pražskou pobočkou České národní banky (ČNB), aby získali speciální tisícikorunu s přetiskem k 30. výročí rozdělení československé měny a vzniku české koruny. Pražská pobočka otevřela v 07.30 a už před 08.30 banka na twitteru oznámila, že frontu z kapacitních důvodů uzavřela.

Speciální bankovku lze získat od středy do rozebrání zásob za 1000 korun na pokladnách centrální banky v Praze, Českých Budějovicích, Plzni, Ústí nad Labem. Hradci Králové, Brně a Ostravě. Každý zájemce může koupit nanejvýš pět bankovek. ČNB jich vydala 200 tisíc kusů. Lidé už mezitím na internetu tyto bankovky nabízejí za několikanásobně vyšší ceny.

Před pražskou pobočkou se ve středu v době otevření táhla už zhruba kilometrová fronta ulicemi Na Příkopě, Panská, Jindřišská a Senovážná téměř až zpět ke vstupu do banky. Někteří lidé ve frontě uváděli, že čekali přes noc navzdory silnému mrazu. Ani ne hodinu po otevření banky už ale ČNB oznámila, že fronty před svým pražským ústředím a také před hradeckou pobočkou pro středu z kapacitních důvodů uzavřela. "Čekající, kteří ve frontě stáli před jejím uzavřením, se ve středu k výměně dostanou," doplnila banka.