Tank Tomáš, na který se složili Češi, už byl nasazen do bojů na Ukrajině2Foto© idnes.cz

Tank Tomáš, na který se složili Češi, už byl nasazen do bojů na Ukrajině

, 5 novinky, 4 zhlédnutí

Praha - Tank Tomáš zakoupený z prostředků českých dárců, už byl nasazen v bojích na Ukrajině. ČTK to řekl spoluautor kampaně Dárek pro Putina Martin Ondráček. Projekt ironicky pojmenovaný po ruském prezidentu Vladimiru Putinovi považuje za unikátní svorník mezi českými organizacemi, úřady a ukrajinskou stranou. Na první výročí ruské invaze do sousední země chystá iniciativa průvod Prahou a koncert, připravené už má i projekty pro poválečnou obnovu Ukrajiny.

Projekt Dárek pro Putina vyhlásil na začátku loňského května podnikatel Dalibor Dědek. Vybrané peníze jdou na účet ukrajinského velvyslanectví v Praze a pod záštitou českého ministerstva obrany se za ně podle požadavků ukrajinské armády kupuje u českých výrobců a dodavatelů vojenský materiál.

"Víme, že tank Tomáš zabalili; víme, že odjel do Polska a známe člověka, který ví, kdy a kde byl nasazen do bojů na Ukrajině," uvedl Ondráček. Podrobnosti podle něj zná jen velmi malý okruh lidí. Marketingový tým ukrajinského generálního štábu mu slíbil, že jednoho dne podrobnosti zveřejní, ale i díky popularitě Tomáše s informacemi o něm nakládá Kyjev obezřetně, aby je nepřítel nemohl zneužít, řekl.