Systém firemních daní v ČR je jedním z nejsložitějších3Foto© zpravy.aktualne.cz

Systém firemních daní v ČR je jedním z nejsložitějších

, 5 novinky, 5 zhlédnutí

Český systém firemních daní je jedním z nejsložitějších v EU, vyplývá ze studie poradenské společnosti BDO a univerzit z německého Paderbornu a Mnichova. ČR totiž v celosvětovém srovnání obsadila 85. příčku ze 143 analyzovaných zemí. V rámci EU měly horší výsledek Itálie, Řecko a Chorvatsko. O analýze ve čtvrtek v tiskové zprávě informovala poradenská společnost BDO.

V oblasti přijímání nových daňových předpisů Česko podle studie skončilo jako nejhorší z celé EU a k nejhorším se zařadila také u investičních pobídek. "Složitý daňový systém ale není podle zúčastněných odborníků významným důvodem pro přesun podnikatelských aktivit," uvádí analýza.

Průzkum provedli vědci na Ludwig-Maximilians-Universität v Mnichově a Universität Paderborn ve spolupráci s mezinárodní společností BDO mezi tisíci respondenty z celého světa. Výsledný Index daňové složitosti měří prostřednictvím dvaceti kritérií složitost systému daně z příjmů právnických osob v jednotlivých zemí z pohledu mezinárodních korporací.