ZataženoPraha17°
Stát se musí podle soudu omluvit za Zemanův lživý výrok o Šarapatkovi3Foto© echo24.cz

Stát se musí podle soudu omluvit za Zemanův lživý výrok o Šarapatkovi

, 12 novinky, 3 zhlédnutí

Stát se musí omluvit za výrok prezidenta Miloše Zemana o jeho bývalém poradci Zdeňkovi Šarapatkovi, rozhodl Obvodní soud pro Prahu 1. Zeman v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost. Šarapatka ale z úřadu vlády v době, kdy ji Zeman vedl, odešel po dohodě. Za prezidentova slova se má omluvit ministerstvo financí, hlavu státu totiž žalovat nelze.

Napsal to v pátek server iDNES.cz. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček předpokládá, že se ministerstvo financí odvolá. ČTK sdělil, že prezidenta se spor netýká. Ministerstvo financí má podle rozhodnutí soudu zaslat Šarapatkovi doporučený dopis s omluvou za Zemanův dehonestující výrok do sedmi dnů od právní moci rozsudku, píše server.

Právní zástupkyně ministerstva serveru řekla, že o odvolání se nejprve poradí s prezidentovým advokátem. Mluvčí ministerstva Jakub Vintrlík potvrdil ČTK, že ministerstvu byla dnešním rozsudkem uložena povinnost omluvit se žalobci za Zemanův výrok. „Samotné rozhodnutí soudu však bude moci MF podrobněji komentovat teprve poté, co mu bude doručeno písemné vyhotovení rozsudku,“ doplnil.