Stát pošle do OKD 600 milionů korun© novinky.cz

Stát pošle do OKD 600 milionů korun

, 9 novinky, 3 zhlédnutí

"Základní kapitál společnosti se zvyšuje o částku ve výši šest set milionů korun českých, tedy z dosavadní výše základního kapitálu ve výši 12 milionů korun na novou výši základního kapitálu 612 milionů korun, s tím, že se nepřipouští upisování akcií nad ani pod navrhovanou částku zvýšení základního kapitálu," stojí v notářském zápisu.

Firma svého akcionáře v červnu požádala o 1,2 miliardy korun, tedy o dvojnásobek navyšované částky. "Smlouva o koupi akcií OKD předpokládá, že společnost Prisko jako zástupce státu, našeho konečného vlastníka, ponese náklady na útlum. Ty jsme až do dnešního dne ve vzájemné shodě platili my," vysvětlovala v červnu žádost těžební firmy o pomoc ze strany akcionáře Vanda Staňková, předsedkyně představenstva OKD.

Ceny uhlí jsou stále nízké, OKD navíc kvůli koronaviru na šest týdnů přerušila těžbu. "Cena uhlí se nacházela na nízkých úrovních již v loňském roce, kdy klesala pod vlivem obchodního konfliktu a obav ze zpomalování Číny. V tomto roce ovlivňuje ceny uhlí především pandemie koronaviru," řekl serveru Tomáš Pfeiler, analytik společnosti Cyrrus.