ZataženoPraha16°
Stát chystá na podzim celorepublikovou studii na koronavirové protilátky2Foto© domaci.hn.cz

Stát chystá na podzim celorepublikovou studii na koronavirové protilátky

, 6 novinky, 6 zhlédnutí

Praha - Ministerstvo zdravotnictví chystá na podzim celorepublikovou studii o protilátkách a buněčné imunitě na koronavirus. Chce do ní zapojit tisíce dobrovolníků, uvedl dnes Radiožurnál. Na studii by se mělo podílet několik velkých center, podle Radiožurnálu půjde o pražský IKEM a Thomayerovu nemocnici a o Fakultní nemocnici Olomouc. Náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková Radiožurnálu řekla, že cílem je poznat skutečnou míru promoření populace.

"Jde o séroprevalenční studii, která by dala obraz toho, jaká míra promoření je v české populaci vůči viru, čili dát nám epidemiologické ukazatele. A spolu s tím třeba i zkoumat některé parametry buněčné imunity," uvedla Vašáková.

Pravidelným testováním chce stát zkoumat i to, jak protilátky lidi chrání před nákazou. "Plánujeme dělat u těch lidí periodické PCR testy zhruba ve 14denních intervalech, abychom zjistili, kde se ti lidé nakazili. Protože množství lidí, kteří se nakazí, je extrémně ovlivněné strategií testování a tím, jaký poměr máte symptomatických a asymptomatických přenosů," řekl Radiožurnálu Marián Hajdúch, ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.