Spor kolem irské pojistky je možné vyřešit, řekl k brexitu premiér Babiš© echo24.cz

Spor kolem irské pojistky je možné vyřešit, řekl k brexitu premiér Babiš

, 4 novinky, 2 zhlédnutí

„Já si myslím, že řešení toho backstopu (anglické označení pro takzvanou irskou pojistku, pozn. ČTK) by mohlo být,“ řekl premiér. Možná je to podle něj „jenom nějaká technologická a psychologická záležitost“.

Takzvaná irská pojistka, kterou obsahuje „rozvodová“ dohoda dojednaná bývalou britskou premiérkou Theresou Mayovou a opakovaně odmítnutá britským parlamentem, má po brexitu zabránit přísnému hraničnímu režimu mezi Irskou republikou, která je členem EU, a Severním Irskem, které je součástí Spojeného království. Současný britský premiér Boris Johnson pojistku označuje za nedemokratickou a chce ji z dohody odstranit.

Členské země Evropské unie jsou v jednáních s Británií o irské pojistce dlouhodobě solidární s pozicí Irska, které si přísně střeženou hranici napříč irským ostrovem nepřeje. To dnes zdůraznil také Babiš: „My stále jsme solidární jako Evropa.“ Zároveň ale dodal, že „v momentě, kdy by se mělo něco stát, tak samozřejmě budeme tvrdě bojovat za české zájmy“. Boj za české zájmy přitom označil za svůj „hlavní úkol“.