Soud potrestal vraha novináře Kuciaka vězením na 23 let2Foto© zpravy.aktualne.cz

Soud potrestal vraha novináře Kuciaka vězením na 23 let

, 6 novinky, 2 zhlédnutí

Bratislava/Pezinok - Vrahovi slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové dnes soud uložil 23 let vězení. Odsouzený Miroslav Marček už v úvodu procesu na začátku letošního roku přiznal, že dvojici v jejím domě v únoru 2018 zastřelil. Dnešního líčení včetně vyhlášení rozsudku se Marček na vlastní žádost nezúčastnil. Verdikt není pravomocný. Prokurátor, který žádal přísnější trest, oznámil odvolání k nejvyššímu soudu. Podle prokuratury Marček vraždil na objednávku kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera, jenž svou vinu v případu odmítl.

Specializovaný trestní soud ve městě Pezinok u Bratislavy Marčekovi vyměřil mimořádně snížený trest, původně mu hrozilo 25 let vězení nebo doživotí. Mírnější trest soud první instance zdůvodnil tím, že obžalovaný se významnou mírou podílel na objasnění trestné činnosti. "Soud vyslal tímto trestem signál, že doznání má význam. Pomáhat orgánům činným v trestním řízení má smysl, a to nejen při těchto zvlášť závažných násilných trestných činech," řekla předsedkyně senátu Ružena Sabová.

Sedmatřicetiletý bývalý voják Marček je druhým z původně pěti obviněných v případu, nad kým soud v nejsledovanějším procesu v novodobých slovenských dějinách vynesl rozsudek. Už loni zprostředkovatel Kuciakovy vraždy Zoltán Andruskó v rámci řízení o uzavření dohody o vině a trestu přistoupil na trest 15 let vězení.