Soros, spolutvůrce Facebooku Hughes i další miliardáři volají po větším zdanění bohatých2Foto© irozhlas.cz

Soros, spolutvůrce Facebooku Hughes i další miliardáři volají po větším zdanění bohatých

, 5 novinky, 5 zhlédnutí

Aktualizace: 25.06.2019 10:35 Vydáno: 25.06.2019, 10:35

New York - Skupina nejbohatších lidí ve Spojených státech vyzvala kandidáty pro nadcházející prezidentské volby, aby podpořili daň z bohatství pro velmi bohaté jednotlivce. Chtějí tak zmírnit nerovnost a zároveň lépe bojovat se změnami klimatu. Skupina 18 miliardářů tvrdí, že jsou bez politické příslušnosti a nepodporují žádného kandidáta. Uvedl to dnes server BBC.

"Amerika má morální, etickou a ekonomickou zodpovědnost, aby více zdanila naše bohatství," uvádí se v dopise. Daň by podle nich mohla pomoci vyřešit klimatickou krizi, zlepšit ekonomiku, zdraví, spravedlivě vytvořit příležitosti a posílit demokratickou svobodu. "Zavedení daně z bohatství je v zájmu naší republiky," stojí v dopise.

Mezi signatáři jsou George Soros, spoluzakladatel Facebooku Chris Hughes, dcera miliardáře Charlieho Mungera Molly Mungerová, potomek Walta Disneyho či majitelé hotelového řetězce Hyatt. Dopis také poukazuje na to, že kolega miliardář Warren Buffett už dříve upozornil, že podle současných pravidel je zdaněn méně než jeho sekretářka.