Sněmovna schválila zákaz klecových chovů slepic od roku 2027, Evropská unie návrh projedná v pondělí3Foto© domaci.ihned.cz

Sněmovna schválila zákaz klecových chovů slepic od roku 2027, Evropská unie návrh projedná v pondělí

, 12 novinky, 2 zhlédnutí

Zákaz klecového chovu Sněmovnou prošel Sněmovnou ve finálním, třetím čtení. Pokud na něj kývnou i senátoři a zákon podepíše prezident Miloš Zeman, budou klecové chovy muset zmizet do roku 2027. Řada obchodních řetězců se již zavázala, že do roku 2025 přestanou klecová vejce nabízet.

„Vejce z klecových chovů už u nás zákazníci v současné době v rámci standardní nabídky nekoupí a jejich prodej i v rámci akčních nabídek ukončíme o rok dříve, než jsme se původně zavázali, a to již na konci roku 2023,“ říká například mluvčí Penny Tomáš Kubík.

Hlavním argument pro zákaz klecových chovů je týrání. Slepice totiž kladou vejce v tzv. obohacených klecích, kde jsou ve skupinkách a každé z nich náleží pouhých 25 x 30 centimetrů. „Jak je vidět na nových záběrech z letošního září, životy slepic v klecích se od té doby nijak nezlepšily. Ani nemohou - když narvete dvacet slepic do malé klece, vždycky budou trpět. To přece musí vnímat každý, kdo má nějaký elementární cit pro zvířata,“ komentuje předseda spolku OBRAZ – Obránci zvířat Marek Voršilka zcela nové záběry z klecových chovů.