Sněmovna reprezentantů odsoudila Trumpovy rasistické výroky2Foto© ct24.ceskatelevize.cz

Sněmovna reprezentantů odsoudila Trumpovy rasistické výroky

, 9 novinky, 3 zhlédnutí

Washington Demokraty ovládaná Sněmovna reprezentantů v úterý schválila rezoluci odsuzující urážlivé útoky prezidenta Donalda Trumpa proti čtyřem kongresmankám. Drtivá většina republikánů byla proti. Rezoluce je především symbolická, žádné právní následky pro šéfa Bílého domu nemá. Jeden z poslanců ale po hlasování formálně zahájil proces ústavní žaloby na Trumpa, který ještě tento týden může vyústit v hlasování na sněmovním plénu.

Trump o víkendu doporučil kritičkám své politiky z řad demokratických poslankyň, aby z USA odjely do zemí svého původu, když se jim ve Spojených státech nelíbí. Jeho útoky mířily na černošku Ayannu Pressleyovou, Alexandriu Ocasiovou-Cortezovou s portorickými kořeny, Ilhanu Omarovou, která je původem ze Somálska, a Rashidu Tlaibovou, jež má rodinu v Palestině. Výroky prezidenta vyvolaly bouřlivou kritiku demokratických politiků a liberálních médií.

Trump navzdory kritice na svých výrocích trvá, což potvrdily i jeho navazující pondělní a úterní vzkazy na Twitteru. „Nemám v těle ani špetku rasismu!“ napsal například. Zopakoval, že čtveřice kongresmanek nenávidí Spojené státy, což prý dokazuje seznam jejich výroků.