ZataženoPraha15°
Škoda loni v Česku vyrobila rekordních 910 tisíc aut, celosvětově ale její prodeje klesly© byznys.ihned.cz

Škoda loni v Česku vyrobila rekordních 910 tisíc aut, celosvětově ale její prodeje klesly

, 4 novinky, 2 zhlédnutí

Automobilka Škoda Auto loni poprvé vyrobila ve svých závodech v Česku více než 900 tisíc aut. Meziročně její tuzemská produkce vzrostla o 2,25 procenta na 910 tisíc vozů. Firma o tom v pátek informovala v tiskové zprávě. Automobilka již dříve uvedla, že celosvětově jí dodávky aut loni klesly o 0,9 procenta na 1,24 milionu vozů, důvodem byl zejména pokles na čínském a indickém trhu.

V Česku má Škoda tři výrobní závody. Hlavní je v Mladé Boleslavi, kde loni sjelo z linek 590 tisíc nových vozů, téměř polovinu z toho tvořila Octavia. Vedle ní vyrábí automobilka v Boleslavi také modely Fabia, Scala, Kamiq a Karoq. V Kvasinách škoda vyrábí velké SUV Kodiaq, kompaktní SUV Karoq a modely Superb a Superb iV s hybridním pohonem. Závod ve Vrchlabí se pak specializuje na výrobu komponentů.

Letos začne v Mladé Boleslavi výroba prvního elektromobilu vyvinutého na koncernové platformě MEB. Do roku 2025 investuje společnost Škoda do rozvoje alternativních technologií pohonu a nových služeb mobility dvě miliardy eur (více než 50 miliard korun). Firma očekává, že podíl elektrifikovaných vozů na jejím celkovém prodeji bude do roku 2025 činit přibližně 25 procent.