Severní Korea prý provedla významný test na raketové základně Sohe© novinky.cz

Severní Korea prý provedla významný test na raketové základně Sohe

, 5 novinky, 2 zhlédnutí

Soul Severní Korea dnes oznámila, že provedla „velice významný“ test na základně Sohe, kterou v minulosti využívala k vynášení raket do vesmíru. Jaké zařízení bylo testováno, neupřesnila. Podle severokorejské oficiální tiskové agentury KCNA budou výsledky zmíněné zkoušky využity k posílení strategického postavení země.

Na základně Sohe, zřízené v roce 2008, uskutečnila Severní Korea v minulosti zkoušky raketových motorů. V prosinci 2012 navíc Pchjongjang vypustil ze základny Sohe raketu Unha-3, která vynesla na oběžnou dráhu první severokorejskou pozorovací družici. Další raketu se satelitem vypustila KLDR ze Sohe v únoru 2016. V obou případech za to čelila ostré mezinárodní kritice.

Řada západních zemí i OSN Pchjongjang obvinily, že pod rouškou vynesení družice na orbitu testovala technologie pro mezikontinentální balistické střely, které by mohly v budoucnu nést jaderné hlavice a zasahovat cíle až na severoamerické pevnině. Balistické střely mají totiž podobný trup, motory a další části jako rakety, které ze Sohe do vesmíru odstartovaly.