Šéf slovenské sněmovny přiznal kontakty s volavkou Kočnera2Foto© zpravy.aktualne.cz

Šéf slovenské sněmovny přiznal kontakty s volavkou Kočnera

, 4 novinky, 2 zhlédnutí

Šéf slovenské sněmovny a vládní Slovenské národní strany Andrej Danko přiznal, že v minulosti komunikoval s Alenou Zsuzsovou, nyní obžalovanou v případu předloňské vraždy novináře Jána Kuciaka. Danko před novináři tvrdil, že skutečnou totožnost zmíněné ženy neznal, a nepřímo odmítl možnost rezignace z čela parlamentu. Nahrávky telefonátů a informace o další komunikaci Danka a Zsuzsové v úterý zveřejnila slovenská média.

"Politicky ani právně jsem nepochybil. Já jsem komunikoval s virtuální ženou, která vypadala úplně jinak. Nikdy jsem se s ní nebavil (o tom), co dělám nebo jak se rozhodnu," řekl Danko novinářům. Zveřejnění nahrávek telefonátů z roku 2016 označil za pošlapání lidských práv a za zásah do předvolební kampaně před únorovými parlamentními volbami.

Zmíněné nahrávky zajistila policie v mobilním telefonu podnikatele Mariana Kočnera, který spolu se Zsuzsovou a dalšími dvěma muži čelí obžalobě z vraždy Kuciaka a jeho partnerky. Slovenská média Zsuzsovou už dříve označila za Kočnerovu volavku, která v minulosti i s pomocí falešných fotografií a pod různými přezdívkami navazovala styky s vlivnými lidmi s cílem získat na ně kompromitující materiály. Kvůli komunikaci s ní přišel před rokem o funkci jeden z náměstků slovenského generálního prokurátora.