Schůze Sněmovny ke covidu byla kvůli nízkému počtu poslanců přerušena© irozhlas.cz

Schůze Sněmovny ke covidu byla kvůli nízkému počtu poslanců přerušena

, 4 novinky, 3 zhlédnutí

Praha - Mimořádná schůze Sněmovny svolaná z podnětu části opozice zejména k epidemii covidu-19 byla odpoledne kvůli nízkému počtu poslanců přihlášených k hlasovacímu zařízení přerušena. Dolní komora tak nedokončila debatu ani o prvním bodu programu, který se týkal zřízení vyšetřovací komise k řešení koronavirové krize. V pátek pokračuje závěrečným jednacím dnem poslední řádná schůze dolní komory před takzvanými parlamentními prázdninami.

Mimořádná schůze pro dnešek skončila, když Zdeněk Ondráček (KSČM) navrhl její přerušení do přítomnosti ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). K hlasovacímu zařízení ale nebyl přihlášen dostatečný počet poslanců k tomu, aby mohla Sněmovna hlasovat. Situace vyvolala při zejména mezi Piráty a lidovci za iniciátory schůze a komunisty, kteří se spolu s poslanci vládního hnutí ANO vyslovovali proti vzniku vyšetřovací komise.

Pirát Mikuláš Ferjenčík poukazoval na to, že v sále bylo v době hlasování potřebných nejméně 67 poslanců, předseda lidoveckého klubu Jan Bartošek jich, jak uvedl, napočítal 70. Část z nich ale nebyla přihlášena k hlasovacímu zařízení navzdory výzvám pirátského místopředsedy Sněmovny Vojtěcha Pikala, aby postupovali podle jednacího řádu a zaevidovali se. Šéf pirátské frakce Jakub Michálek vypočítal, že z frakcí ANO, ČSSD a KSČM bylo přihlášeno 13 poslanců, reálně jich ale podle něho bylo v sále 23.