Schillerová nevidí velký prostor pro snížení deficitu na rok 2020© idnes.cz

Schillerová nevidí velký prostor pro snížení deficitu na rok 2020

, 6 novinky, 3 zhlédnutí

Schillerová uvedla, že s úpravami návrhu rozpočtu musí počkat na zpřesněnou makroekonomickou prognózu, kterou by měla dostat na konci července. „Já budu velmi ráda, když bude stejná jako dubnová,“ podotkla ministryně. V dubnu ministerstvo předpokládalo, že by měl příští rok hrubý domácí produkt růst o 2,4 procenta.

S ohledem na hospodářské zpomalení Schillerová nevěří tomu, že by bylo možné splnit požadavky ministerstev na další výdaje. „Už dnes vím, že manévrovací prostor není velký, že je spíš minimální. Určitě požadavky, které náš koaliční partner má, je nemožné uspokojit,“ řekla. Koaliční ČSSD podle ní požaduje dodatečných 18 miliard, z toho 11 miliard ministerstvo práce. S jednotlivými ministry bude Schillerová o jejich požadavcích jednat v srpnu.

Ministři za ČSSD se při jednání vlády o návrhu rozpočtu zdrželi, podle nich ministerstvo financí nezohlednilo jejich programové priority. Proti návrhu se postavila i KSČM, která menšinový kabinet ANO a ČSSD toleruje, komunisté požadují snížení schodku o deset miliard. Schillerová řekla, že považuje za prioritní najít shodu na rozpočtu v koalici. Teprve poté chce jednat o případné podpoře s dalšími stranami a věří, že nakonec podporu najde. „Určitě nikdo z nás nechce rozpočtové provizorium,“ řekla.