Rekonstruovaná vláda by nemusela žádat o důvěru, míní KSČM4Foto© zpravy.aktualne.cz

Rekonstruovaná vláda by nemusela žádat o důvěru, míní KSČM

, 6 novinky, 3 zhlédnutí

"Nevidím důvod pro to, aby vláda znovu žádala o důvěru, protože výměna nedosáhne ani jedné třetiny," řekl Filip. V médiích se objevily spekulace, že Staněk by nemusel postupovat ve shodě s ostatními ministry ČSSD a ve vládě by zůstal.

Ti, kteří s Filipovým postojem nesouhlasí, by podle něj museli požádat Sněmovnu o hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. To se naposledy uskutečnilo před dvěma týdny. Vyvolala jej kvůli návrhu auditní zprávy Evropské komise ohledně střetu zájmů premiéra Babiše pětice opozičních stran (ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN). Opozice neuspěla, pro její návrh hlasovalo 85 poslanců, stejný počet podpořil vládu, 12 komunistických poslanců se hlasování zdrželo, 18 poslanců nehlasovalo.

"V žádném případě nejsme připraveni přistoupit na nějakou variantu rekonstrukce bez hlasování o důvěře," řekl předseda SPD Tomio Okamura. Hnutí je podle něj připraveno podpořit nový kabinet, pokud by v něm byli odborníci a pokud by prosazoval program SPD. Přímý vstup do vlády Okamura vyloučil. "Nevstoupíme do vlády s trestně stíhaným premiérem," řekl. Babiš je obviněn z dotačního podvodu kvůli farmě Čapí hnízdo.