ZataženoPraha13°
Raději zalesněte Německo, navezl se Bolsonaro do Merkelové2Foto© echo24.cz

Raději zalesněte Německo, navezl se Bolsonaro do Merkelové

, 5 novinky, 3 zhlédnutí

Brazilský prezident Jair Bolsonaro, který si od nástupu do úřadu letos v lednu vysloužil kritiku za upřednostňování ekonomických zájmů před ekologickými, ve středu vzkázal německé kancléřce Angele Merkelové, aby si nechala své peníze a použila je na zalesňování své země. Německo totiž o víkendu oznámilo, že se chystá zastavit financování nových ekologických projektů v Amazonii, protože se Bolsonarova vláda nesnaží zastavit odlesňování amazonského pralesa.

"Rád bych poslal vzkaz milé paní Angele Merkelové, která zastavila 80 milionů realů pro Amazonii. Vezměte si svoje prachy a zalesněte si Německo, OK? Potřebujete je tam mnohem víc než my tady," řekl Bolsonaro ve středu novinářům podle brazilského tisku. Televize Deutsche Welle (DW) k tomu uvedla, že zalesněná plocha v Německu, která tvoří asi třetinu jeho území, se za poslední desetiletí mírně zvětšila.

Bolsonaro reagoval na vyjádření německé ministryně pro životní prostředí Svenji Schulzeové, která podle sobotních zpráv uvedla, že Německo se chystá snížit svůj příspěvek do projektů na obnovu Amazonie kvůli neekologické politice brazilské vlády. Bolsonaro už v neděli Německu vzkázal, ať si svoje peníze nechá, protože Brazílie je nepotřebuje. Německo dalo podle DW za posledních deset let na ekologické projekty v Brazílii asi 95 milionů eur (asi 2,4 miliardy Kč).