Prymula se stane vládním zmocněncem pro vědu a výzkum ve zdravotnictví, shodla se jednomyslně vláda2Foto© novinky.cz

Prymula se stane vládním zmocněncem pro vědu a výzkum ve zdravotnictví, shodla se jednomyslně vláda

, 5 novinky, 3 zhlédnutí

Vláda v pondělí jednomyslně schválila pozici vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví, kterou bude zastávat dosavadní náměstek ministra zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula. Po jejím jednání to uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) s tím, že půjde o post vědeckovýzkumný, který se nebude krýt s kompetencemi ve zdravotnictví. Na ministerstvu Prymula skončí do konce týdne.

Ráno Prymula, který byl dosud zodpovědný za vedení projektu chytré karantény, Českému rozhlasu řekl, že počítá s přechodem pod Úřad vlády ČR od 1. června. „Dominantně se budu věnovat vědě, zůstal bych i v klinickém týmu. Neměl bych zodpovědnost za chytrou karanténu, která by přešla pod hlavní hygieničku,“ popsal pro Český rozhlas Plus Prymula své představy další kariéry.

Prymula, který se stal tváří vlády v boji proti epidemii koronaviru nového typu, oznámil, že chce funkci náměstka pro zdravotní péči opustit na konci května. Premiér Andrej Babiš (ANO) mu nabídl nově vytvořenou funkci vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví. Část opozice to kritizovala, pozici pro Prymulu označila za politickou trafiku a za oslabení ministra zdravotnictví.