První kolo prezidentských voleb vyhrál Duda, Poláky čeká druhé kolo4Foto© zpravy.aktualne.cz

První kolo prezidentských voleb vyhrál Duda, Poláky čeká druhé kolo

, 7 novinky, 3 zhlédnutí

V nedělním prvním kole prezidentských voleb v Polsku zvítězil současný prezident Andrzej Duda, důležitý spojenec vládnoucí národně-konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS). Podle výsledků, které v pondělí po sečtení zhruba 99,8 procenta hlasů zveřejnila státní volební komise, ho podpořilo 43,67 procenta voličů. Nezískal tedy nadpoloviční počet hlasů, a tak se za dva týdny ve druhém kole utká s druhým nejúspěšnějším kandidátem, varšavským primátorem Rafalem Trzaskowským z opoziční Občanské platformy.

Trzaskowski dostal 30,34 procenta hlasů a třetí skončil nezávislý publicista a televizní moderátor Szymon Holownia se 13,85 procenta hlasů. Politolog Marek Migalski portálu onet.pl řekl, že klíčové ve druhém kole bude, koho podpoří voliči tohoto nováčka v polské politice. Názorově blíže má k Trzaskowskému než k Dudovi.

Trzaskowski i Duda se hned v pondělí vydali na další cesty po Polsku s cílem přesvědčit další voliče. "Potřebná je rovnováha, a ne monopol jednoho uskupení," řekl Trzaskowski na shromáždění v Plocku severozápadně od Varšavy.