ZataženoPraha11°
Průzkum: Češi nejraději sledují hokej, fotbal hlavně u žen propadl2Foto1Video© tyden.cz

Průzkum: Češi nejraději sledují hokej, fotbal hlavně u žen propadl

, 6 novinky, 2 zhlédnutí

Průzkum se uskutečnil loni v říjnu na velkém vzorku 5000 lidí nad 15 let. V nabídce bylo 105 sportovních odvětví, které reprezentují národní svazy. Lidé měli míru atraktivity z diváckého a aktivního pohledu posoudit na škále od nuly do deseti. Výsledky průzkumu pak byly jedním z parametrů, který NSA zohledňovala při posuzování výše dotace pro sportovní svazy.

Z pohledu divácké atraktivity lední hokej zvítězil mezi muži a obsadil druhé místo v hodnocení žen, které považují za nejatraktivnější krasobruslení. Měl tak poměrně vyrovnanou podporu mezi pohlavími na rozdíl od fotbalu, který byl třetí u mužů, ale u žen se nedostal ani do první patnáctky. „Byl jsem překvapený. Myslel jsem si, že je nejsledovanější. Ale ženy podle tohoto průzkumu fotbal vůbec nesledují. Je to i určitý signál pro fotbalové prostředí, aby po vzoru Anglie a jiných udělali z fotbalu rodinnou zábavu,“ řekl dnes novinářům předseda NSA Milan Hnilička.

Fotbal se podobně jako jiné kolektivní sporty příliš neprosadil ani v žebříčku atraktivity pro samotné provozování sportů. Tam byl až sedmnáctý. Ve společném hodnocení sportovců a nesportovců zvítězil bowling. „Příčinou může být to, že je to aktivita na pomezí sportu a zábavy,“ poznamenal místopředseda NSA Ivo Lukš.