Problém pro Merkelovou? Nové vedení německé sociální demokracie nevylučuje odchod z vlády4Foto© echo24.cz

Problém pro Merkelovou? Nové vedení německé sociální demokracie nevylučuje odchod z vlády

, 6 novinky, 3 zhlédnutí

Jak Walter-Borjans, tak Eskenová byli v minulosti regionálními politiky. Oba mají blíž k levicovému křídlu SPD. Doteď nepůsobili na žádných vyšších stranických funkcích a platí za radikálnější členy strany. Ostatně oba po vítězství naznačili, že chtějí SPD vrátit jasný ideologický směr.

Velká část sociálních demokratů totiž dosavadní přístup označuje za hlavní důvod, proč strana ztrácí voliče. Dříve šlo o jednu ze dvou největších sil v Německu – podle dnešních průzkumů by ale strana ve volbách skončila až čtvrtá. V koalici je navíc s unií CDU/CSU, kterou SPD historicky brala jako hlavního protivníka. Dvojice politiků ujišťuje, že odchod z vlády není na pořadu dne. Nejdřív by ráda znovu otevřela jednání o koaliční smlouvě, v případě neúspěchu prý ale konec spolupráce skutečně nevylučuje.

Křesťanští demokraté přitom dali najevo, že o případném konci koalice nechtějí diskutovat. Smlouva má skoro dvě stě stran a loni ji ještě před sestavením vlády museli schválit statisíce členů SPD. Což se stalo a podle CDU nemá po roce smysl opět projednávat něco, co sami sociální demokraté odsouhlasili.