Prezident Zeman dorazil na jednání vlády8Foto© idnes.cz

Prezident Zeman dorazil na jednání vlády

, 35 novinky, 4 zhlédnutí

Aktualizace: 16.09.2019 14:10 Vydáno: 16.09.2019, 14:05

Praha - Prezident Miloš Zeman dorazil do Strakovy akademie, kde se zúčastní dnešního jednání vlády. Před ministry vystoupí s projevem k návrhu státního rozpočtu na příští rok, který bude dnes kabinet schvalovat. Plán hospodaření státu v roce 2020 počítá se schodkem 40 miliard korun. Poté, co ho vláda schválí, se jím budou zabývat poslanci.

Zeman avizoval, že mluvit hodlá na schůzi kabinetu o daňových úlevách, které dlouhodobě kritizuje. Státní rozpočet by podle něj jejich zrušením mohl získat přes 300 miliard korun. Prezidentovo vystoupení na jednání vlády bude pro veřejnost uzavřené, Pražský hrad se ale chystá přepis Zemanova projevu následně zveřejnit.

Podpora například oblastních divadel a orchestrů ze státního rozpočtu je nízká a meziročně klesá. Před dnešním jednáním vlády to řekl ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Chybí podle něj stovky milionů korun. Chce o tom jednat na zasedání kabinetu, na němž vláda probere návrh rozpočtu na příští rok za přítomnosti prezidenta Miloše Zemana.