ZataženoPraha17°
Předsednictvo ANO pověřilo Babiše, aby s prezidentem hledal smírné řešení vládní krize6Foto2Video© ct24.ceskatelevize.cz

Předsednictvo ANO pověřilo Babiše, aby s prezidentem hledal smírné řešení vládní krize

, 37 novinky, 4 zhlédnutí

„Předsednictvo se jednoznačně shodlo na tom, že chceme, aby pan premiér s panem prezidentem diskutovali o smírném řešení této situace. Předsednictvo jednoznačně preferuje variantu pokračování stávající vládní koalice se sociální demokracií,“ řekl Faltýnek. Babiš podle něho naznačil vedení ANO možné cesty k řešení krize.

Podle Faltýnka není ve hře možnost, že by si ANO a sociální demokracie vyměnily ministerstva. V médiích se objevily spekulace, že by například ČSSD mohla získat namísto ministerstva kultury ministerstvo pro místní rozvoj. „Podepsali jsme koaliční smlouvu, kde to rozdělení je jasné.

Je to v tuto chvíli o tom, že by pan prezident měl akceptovat požadavek pana premiéra na odvolání pana Staňka a následné jmenování nominanta za sociální demokracii,“ řekl. Odmítl komentovat, zda by řešením bylo, pokud by ČSSD navrhla na post ministra kultury jiného kandidáta než Michala Šmardu. „To je otázka na ně. To mi za ně nemůžeme řešit,“ poznamenal.