Pražská opozice žádá hlavu šéfa DPP Witowského kvůli miliardám na servis metra4Foto© zpravy.aktualne.cz

Pražská opozice žádá hlavu šéfa DPP Witowského kvůli miliardám na servis metra

, 5 novinky, 4 zhlédnutí

Zástupci opozičních stran kritizovali fakt, že podnik zakázku zadal bez jakéhokoliv projednání s orgány města, které je stoprocentním vlastníkem podniku. "Dokonce jsme o tom ani nevěděli, a nejen my jako opozice, ale ani rada hlavního města," řekl zastupitel a bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Upozornil i na to, že o zakázce nevěděla ani dozorčí rada podniku.

Zástupci ODS hovořili o zakázce na patnáct let za 22 miliard, dopravní podnik už dříve uvedl, že je za 14,6 miliardy korun. To Witowski novinářům potvrdil. Podle dopravního podniku bylo rozhodnutí o zakázce dáno tím, že Škoda Transportation jakožto výrobce souprav metra vlastní práva na jejich dokumentaci a reálně tak servis žádná jiná firma zajišťovat ani nemůže.

Na místě je podle Svobody odvolání Witowského. "Takto nemůže ředitel podniku jednat," řekl. Postup vedení podniku kritizovali i zástupci ANO, požadavek na odvolání ředitele však zatím nepotvrdili. "Ještě o tom budeme na klubu jednat, ale pokud by měl být odvolán ředitel Witowski, tak úplně stejnou míru zodpovědnosti nese pan náměstek (Adam) Scheinherr," řekl zastupitel hnutí Radomír Nepil.