Praha uzavře sesterskou smlouvu místo Pekingu s tchaj-wanským hlavním městem Tchaj-pej© novinky.cz

Praha uzavře sesterskou smlouvu místo Pekingu s tchaj-wanským hlavním městem Tchaj-pej

, 6 novinky, 5 zhlédnutí

„Chceme se soustředit na chytrá řešení, smart-cities, technologie, které mohou pomoci v oblasti zdravotnictví, vzdělávání a podobně. Kromě toho očekáváme, že bude probíhat apolitická kulturní výměna a případně studentské výměny. Již nyní Tchai-pej poskytuje studentské pobyty pro studenty sesterských měst při studiu čínštiny,“ jmenuje hlavní výhody při uzavření sesterské smlouvy primátor. Tu bude muset ještě potvrdit v prosinci zastupitelstvo hlavního města. V lednu dokument podepíše starosta Tchaj-peje při návštěvě Prahy.

Tchaj-pej podle Zdeňka Hřiba pomáhala při převozu koňů Převalského do Mongolska a do Zoo Praha by měl přibýt i pár luskounů z Tchaj-wanu. V minulých letech chtěla Praha získat pandy velké z Číny, ale k chystané výstavbě pavilónu pand a jejich výpůjčce do zoo nedošlo.

Mezi Čínou a Tchaj-wanem panují vyhrocené spory, kdy si asijský obr činí nárok na Tchaj-wan a považuje ho za svou provincii. Vztahy mezi Prahou a Čínou se zhoršily poté, co primátor Zdeněk Hřib přivítal tibetského exilového premiéra a vyžadoval úpravu sesterské smlouvy s Pekingem. V říjnu 2019 pak situace eskalovala, když Praha a Čína tuto smlouvu vypověděly. Doteď má hlavní město uzavřené partnerské smlouvy se dvěma čínskými městy.