ZataženoPraha12°
Požáry v Austrálii si vyžádaly už 24 obětí, mohou trvat i měsíce© ct24.ceskatelevize.cz

Požáry v Austrálii si vyžádaly už 24 obětí, mohou trvat i měsíce

, 4 novinky, 3 zhlédnutí

Sydney - Už čtyřiadvacet obětí si vyžádaly rozsáhlé požáry, které několik měsíců sužují hlavně jihovýchod Austrálie. Dnes si mohli díky nižším teplotám hasiči a obyvatelé postižených oblastí trochu vydechnout, napsala agentura Reuters. Podle meteorologů se ale vysoké teploty na jihovýchod Austrálie brzy zase vrátí. Premiér Scott Morrison varoval, že požáry mohou trvat i měsíce. Od loňského října oheň sežehl již více než pět milionů hektarů země. To je více než například rozloha celého Slovenska.

Čtyřiadvacátou obětí ničivých požárů se stal 47letý muž, který utrpěl infarkt, když se snažil před ohněm chránit dům svého přítele jihozápadně od hlavního města Canberry. Zranění utrpěli v sobotu při boji s plameny čtyři hasiči. Ve státě Viktoria se dál pohřešuje šest lidí. Bilance obětí by tak mohla dál stoupat.

Nižší teploty umožnily uhasit některé z požárů, podle úřadů se jich ale nadále mnoho nebezpečně šíří. Ohni už padly v Austrálii za oběť více než dva tisíce domů. Sobotní požáry zřejmě zničily stovky dalších, uvedl náčelník hasičů ve státu Nový Jižní Wales Shane Fitzsimmons, který sobotu označil za "strašlivý" a "velmi náročný" den.