Postavili jsme se na stranu ukrajinského lidu a sjednotili Alianci, řekl Biden v poselství o stavu unie7Foto© zpravy.aktualne.cz

Postavili jsme se na stranu ukrajinského lidu a sjednotili Alianci, řekl Biden v poselství o stavu unie

, 10 novinky, 4 zhlédnutí

„Společně jsme udělali to, co Amerika vždycky dělá nejlépe,“ řekl Biden ve svém druhém poselství o stavu unie, které se konalo téměř rok od začátku ruské invazi ne Ukrajinu.

„Vedli jsme. Sjednotili jsme NATO. Vytvořili jsme globální koalici. Postavili jsme se proti Putinově agresi. Postavili jsme se na stranu ukrajinského lidu,“ dodal americký prezident a poukázal na přítomnost ukrajinské velvyslankyně ve Washingtonu Oksany Markarovové s tím, že zastupuje nejen svou zemi ale i odvahu svého lidu. Amerika je podle Bidena sjednocená v podpoře Ukrajiny a bude jí podporovat tak dlouho, jak to bude třeba.

Krátce nato se Biden vyjádřil k napjatým vztahům s Čínou. Uvedl, že svému čínskému protějšku dal jasně najevo, že Amerika usiluje o „konkurenci, nikoliv konflikt“. Přímo nezmínil roztržku kolem čínského balonu sestřeleného po přeletu nad USA, ale zdůraznil, že Spojené státy budou vždy hájit svou suverenitu.