Policie v Hongkongu brání aktivistům v opuštění univerzity4Foto© zpravy.aktualne.cz

Policie v Hongkongu brání aktivistům v opuštění univerzity

, 8 novinky, 2 zhlédnutí

Aktualizace: 18.11.2019 10:58 Vydáno: 18.11.2019, 07:00

Hongkong - Policie pokračuje v obléhání hongkongské polytechnické univerzity, kde se zabarikádovalo asi 500 prodemokratických aktivistů. Policisté chtějí všechny demonstranty pozatýkat. Velká skupina protestujících se dnes pokusila z univerzitního areálu uniknout, ale příslušníci bezpečnostních sil jim v tom zabránili za použití slzného plynu, gumových projektilů a obušků a přinutili je vrátit se zpátky. Protesty dnes vypukly i na mnoha dalších místech v Hongkongu.

Demonstranti obsadili univerzitu minulý týden na protest proti vládě v Hongkongu. O víkendu policie univerzitní areál obklíčila a sváděla se studenty bitvu na dálku s pomocí slzného plynu. Demonstranti odpovídali zápalnými láhvemi a podomácku vyrobenými zbraněmi. Jeden policista byl v neděli zraněn šípem, který ho zasáhl do nohy. Byly to jedny z nejdramatičtějších scén za pět měsíců trvání krize v bývalé britské kolonii.

Dnes nad ránem policie do kampusu krátce vešla, ale nepostoupila daleko, a demonstranti si kontrolu nad univerzitou udrželi. Podle agentury AP však situace uvnitř areálu není optimistická. "Jsme vyčerpaní, protože jsme vzhůru od nedělních pěti ráno. A také jsme zoufalí, protože nám docházejí zásoby," řekl podle agentury AP jeden z demonstrantů jménem Matthew.