ZataženoPraha17°
Podle statutů fondů jde zisk Agrofertu jen Babišovi, píše iROZHLAS5Foto© echo24.cz

Podle statutů fondů jde zisk Agrofertu jen Babišovi, píše iROZHLAS

, 8 novinky, 3 zhlédnutí

Premiér Andrej Babiš (ANO) je jediným příjemcem zisku holdingu Agrofert, který vložil do svěřenského fondu. Podle serveru iROZHLAS to vyplývá ze statutů fondů, které byly dosud neveřejné. Server je má k dispozici. Babiš v nich figuruje jako zakladatel fondů. Dokument definuje několik situací, při nichž by se firma Babišovi bez zbytečného prodlení vrátila, je mezi nimi například jeho konec v politice. Ve statutech je ale také ustanovení, které Babišovi nyní zakazuje uplatňovat na Agrofert svůj vliv. Premiér se ke zjištěním serveru nevyjádřil.

Babiš figuruje ve statutech jako jediný obmyšlený, tedy ten, kdo může mít z fondu užitek. „Prvním a do své smrti jediným obmyšleným je Zakladatel. Při ukončení správy Svěřenského fondu vydá svěřenský správce veškerý majetek ve Svěřenském fondu obmyšlenému,“ píše se podle serveru v dokumentu.

Babišovi by se firma vrátila, pokud by nevykonával funkci poslance nebo člena vlády. Fond rovněž zanikne, když se změní legislativa o střetu zájmů nebo Babiš zemře. Správce fondu by pak musel do 30 dnů vybrat další obmyšlené. Správce fondu určil Babiš a může ho rovněž odvolat. Může se také jmenovat jako další správce fondů sám.