Podle Petříčka je třeba zamezit eskalaci konfliktu na Blízkém východě© ct24.ceskatelevize.cz

Podle Petříčka je třeba zamezit eskalaci konfliktu na Blízkém východě

, 6 novinky, 3 zhlédnutí

Praha Je třeba zamezit eskalaci konfliktu na Blízkém východě a přimět Írán, aby upustil od podpory teroristických skupin, které destabilizují řadu zemí v regionu. Po schůzce se saúdskoarabským státním ministrem pro zahraniční záležitosti Ádilem Džubajrem to v pátek řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Situací v regionu se budou v pátek odpoledne zabývat i ministři zahraničí zemí Evropské unie na mimořádném jednání v Bruselu. Podle Petříčka zatím není jisté, zda na setkání dorazí i íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf, kterého pozval šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

Petříček s Džubajrem se na jednání zabývali zejména aktuální situací na Blízkém východě po střetu mezi USA a Íránem na území Iráku. „Mluvili jsme o možnostech, jak dále přispět k tomu, aby se situace postupně uklidnila. Jak otevřít cestu k mnohastranným jednáním, která by přiměla Írán upustit od aktivit na podporu terorismu, aktivit, které v řadě zemí Blízkého východu přispívají k nestabilitě,“ řekl Petříček. Za zásadní označil stabilizaci Iráku.