Pocit poloprázdného areálu si nedokážu představit, řekl organizátor Dnů NATO3Foto1Video© novinky.cz

Pocit poloprázdného areálu si nedokážu představit, řekl organizátor Dnů NATO

, 7 novinky, 2 zhlédnutí

Praha - Seskokem parašutistů české armády na Letišti Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově na Novojičínsku začaly dvoudenní Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády ČR. Akce, která je největší bezpečnostní přehlídkou v Evropě, se letos kvůli koronavirovým omezením koná ve zcela jiné podobě než obvykle. Zatímco loni na plochu u letiště během dvou dnů přišlo 220.000 diváků, letos veřejnost do areálu nesmí a lidé mohou program sledovat jen v přímém přenosu v televizi nebo na internetu.

Při slavnostním ceremoniálu bylo na letišti oceněno několik stovek záchranářů a příslušníků bezpečnostních sborů za nasazení během jarního nouzového stavu. Další stovky lidí budou oceněny v neděli.

Za nasazení vojákům, policistům, hasičům, zdravotníkům a všem, kdo pomáhali v boji s covidem-19, poděkoval premiér Andrej Babiš (ANO). "Covid jen potvrzuje to, co už dávno víme. V krizi se vždycky spoléháme na armádu, a to nejenom já, vláda, ale celá naše společnost. Všichni víme, že armáda nás nikdy nezklame," řekl premiér. V minulosti podle něj často armáda doplácela na finanční škrty, když bylo potřeba zalepovat díry v rozpočtu. "Dnes je tomu jinak. Víme, že armádu potřebujeme a že bez investic by se nám časem rozpadla," řekl Babiš.