Počet turistů v Česku se výrazně propadl. Nejhůře to pocítila Praha, kterou navštívilo o více než 93 procent méně lidí© irozhlas.cz

Počet turistů v Česku se výrazně propadl. Nejhůře to pocítila Praha, kterou navštívilo o více než 93 procent méně lidí

, 5 novinky, 2 zhlédnutí

Praha - Služeb ubytovacích zařízení v České republice v letošním druhém čtvrtletí využilo 988.000 lidí, meziročně o 82,9 procenta méně. Hosté v nich strávili i méně nocí. Jejich počet se proti stejnému loňskému období snížil o 81,7 procenta na 2,6 milionu. Důvodem propadu návštěvnosti byla opatření, která vláda zavedla proti šíření koronaviru. Nejpostiženějším regionem je Praha, kde se počet ubytovaných turistů propadl o 93,6 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

"V absolutním vyjádření se jedná o meziroční úbytek téměř pět milionů hostů a 11,5 milionu nocí. Protikoronavirová opatření přinesla výrazné omezení domácího cestovního ruchu především v dubnu a květnu a prakticky se zastavil příjezdový cestovní ruch ze zahraničí," uvedl k celoropublikovým číslům vedoucí oddělení statistiky cestovního ruchu a služeb ČSÚ Pavel Vančura.

Počet ubytovaných cizinců se ve sledovaném období snížil o téměř 96 procent a domácích hostů o více než dvě třetiny. V souvislosti s tím tuzemská ubytovací zařízení zaznamenala ze strany zahraničních a českých hostů i méně strávených nocí. Cizinci strávili v hotelech či penzionech o 96,2 procenta méně nocí než o rok dříve a Češi o téměř 67 procenta méně.