Peking už eviduje 26 obětí nového viru, 876 potvrzených případů© idnes.cz

Peking už eviduje 26 obětí nového viru, 876 potvrzených případů

, 7 novinky, 3 zhlédnutí

Peking - Už 26 obětí evidují čínské úřady v souvislosti s šířením nového typu koronaviru, který se na konci loňského roku objevil v 11milionovém městě Wu-chan. Počet prokázaných případů se zvýšil na 876, informovala dnes agentura DPA s odvoláním na státní média. V nejvíce zasažené provincii Chu-pej je prakticky uzavřených 11 měst s přibližně 37 miliony obyvatel. Od čtvrtka se to týká Wu-chanu, dnes úřady zastavily veřejnou dopravu například ve městě Ťing-čou, kde žije asi 5,6 milionu lidí. Přerušen byl i provoz vlaků do ostatních měst.

Čínské ministerstvo zdravotnictví mimo jiné potvrdilo čtvrteční zprávu o prvním úmrtí způsobeném koronavirem mimo centrální provincii Chu-pej. Jde o případ 80letého pacienta, který zemřel v provincii Che-pej po návratu z dvouměsíčního pobytu ve Wu-chanu. Jeden smrtelný případ je hlášen také z provincie Chej-lung-ťiang na severovýchodě Číny.

Dosud nepříliš zmapované onemocnění postiženým osobám způsobuje horečky, kašel a problémy s dýcháním. Jeho původ zatím není objasněný, podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se ale zřejmě na člověka přenesl z nakažených zvířat.