Peking při návštěvě americké diplomatky vyzval Spojené státy, aby Čínu nedémonizovaly3Foto© novinky.cz

Peking při návštěvě americké diplomatky vyzval Spojené státy, aby Čínu nedémonizovaly

, 4 novinky, 3 zhlédnutí

Podle Sie Fenga, náměstka čínského ministra zahraničí, Washington nese vinu na tom, že se vztahy mezi oběma mocnostmi ocitly ve slepé uličce. "V zásadě je to proto, že někteří Američané vidí Čínu jako fiktivního nepřítele," citovala ho dnes státní televize při setkání s Shermanovou ve městě Tchien-ťin. Washington byl podle Fenga měl v tomto ohledu "změnit chybný způsob uvažování".

Americká náměstkyně ministra zahraničí Shermanová novinářům AP po oddělených schůzkách se Sie Fengem i šéfem čínské diplomacie Wangem I sdělila, že v rozhovorech s čínskými představiteli kladla důraz na potřebu spolupráce v určitých oblastech. "Jsou věci jako globální odpovědnost světových velmocí, které stojí nad rozdíly," uvedla.

Americká diplomatka se ale při dnešních jednáních nevyhýbala podle svých slov ani tématům, která v americko-čínských vztazích působí napětí. Debata se dotkla perzekuce muslimských Ujgurů, kteří podle Shermanové v západočínské provincii Sin-ťiang čelí zločinům proti lidskosti, omezování demokratických svobod v Hongkongu ze strany Pekingu nebo agresivního jednání Číny vůči Tchaj-wanu. Shermanová také naléhala, aby byli propuštěni američtí a kanadští občané zadržovaní v Číně a vyjádřila také své obavy z tlaku na zahraniční novináře v Číně.